Verhalen uit de stad 
Verhalen uit de stad 
Foto: Technologie en design ineen

Technologie en design ineen

Tussen de tijd van de textielindustrie en de technologische industrie in Enschede gloort een stukje computergeschiedenis van grensverleggende geesten. De Holborn 6100 was een technologisch hoogstandje waarbij een designbureau tekende voor de vormgeving. Dit had zomaar een wereldberoemd verhaal kunnen zijn over een computerbedrijf dat in de jaren ’70 begon.

What you see is what you get

Een eerste blik verraadt al dat er een dwarse manier van denken in het spel was. Nog altijd doet de Holborn 6100 futuristisch aan. Ga met de computer – en touchscreenpen – aan de slag en je ontdekt hoe deze desktop echt zijn tijd vooruit was. Oprichters Dick Gerdzen en Hans Polak waren een soort Steve Jobs en Steve Wozniak die meenden dat er een markt open lag voor betaalbare computers. Vormgeving was net zo belangrijk als technologie. En zo ontstaat ‘born in Holland’ het computerbedrijf Holborn.

Iconisch erfgoed

Dat je het met stijl, eigenheid en tech ver kunt schoppen hoef je nu niemand meer te vertellen. En de grens opzoeken van wat men gewend is, is feitelijk innovatie in een notendop. Toch kreeg Holborn het in de jaren ’80 niet verder van de grond en leek haar ‘Appleiaanse boodschap’ aan dovemansoren gericht. In retrospect kun je Holborn wel de voorbode noemen van de vele startups en innovaties die vanuit Twente zijn ontstaan. De mijlpaal van toen kan ons herinneren aan wat we nu kunnen doen. Wil je je laten inspireren? In de Spacebar aan het stationsplein in Enschede vind je een Holborn 6100 die nog werkt!

Terug naar verhalen