Verhalen uit de stad 
Verhalen uit de stad 
Foto: De oudste marathon van Nederland

De oudste marathon van Nederland

Een echte stadsmarathon zet een stad op de kaart maar maakt ook iets los in de regio. De Enschede Marathon doet precies dat. Recreanten van heinde en ver weten het totaalevenement te vinden. Maar ook de internationale top loopt warm voor Enschede. Er doen meer dan 25 nationaliteiten mee en landelijk gezien staan we in de top 5 van ‘must-run-marathons’.

Meters ervaring

De allereerste editie in 1947 markeerde het begin, met 51 lopers. Nu zijn er jaarlijks meer dan 11.000 deelnemers met ± 80.000 toeschouwers en bijna 1000 vrijwilligers. De Enschede Marathon staat inmiddels bekend als een ware happening inclusief hele marathon, halve marathon, een kidsrun en meer. Groei door de jaren heen maakt dat alle betrokken organisaties in Twente optimaal op elkaar zijn ingespeeld. Samen brengen ze het event elk jaar over de finish. En hoe!

Vooroplopen

De Enschede Marathon kreeg in 2021 op stel en sprong de uitdaging om de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Hamburg over te nemen. Met succes. De wereldpers ontdekte toen wat er hier in Enschede mogelijk is. Maar de vaart zit er altijd in. Het veelvoud van type deelnemers maakt de Enschede Marathon bijzonder in uitstraling én organisatie. Blijvende prestaties zijn net zo goed nodig als continue veranderingen: als marathon moet je aantrekkelijk blijven. Vandaar dat er ook congressen en clinics zijn verbonden aan de marathon. Via die weg komen innovaties om de hoek kijken, bijvoorbeeld in samenwerking met de Universiteit Twente. Steeds een jaartje ouder betekent dus ook steeds weer een jaartje slimmer.

Terug naar verhalen