Verhalen uit de stad 
Verhalen uit de stad 
Foto: De groenste stad

De groenste stad

Enschede scoort wereldwijd het hoogst van alle Nederlandse steden als het gaat om stedelijk groen. Dat gaat terug naar onze roots. Want onze textielheren van vroeger wisten het al: ‘recreatie doet de mensch goed’. En daar heb je groen voor nodig!

Ons groene goud

Waarschijnlijk loop, ren, fiets en rij je er altijd overheen zonder het te beseffen… maar in Enschede zitten we op een ware goudmijn. En al dat er blinkt is groen. Van oudsher zijn we daar altijd al door omringd geweest. En we hebben dus ook ín al dat groen gebouwd. Nu zijn er overal tussendoor ‘plukjes’ overgebleven. Zo is het Boerenkerkhof een soort van groene oase midden in de stad. Het is een van de stille getuigen die verklapt op welke bodem we leven. Landgoederen, begraafplaatsen en parken… ze zijn het groene goud van Enschede.

En bedankt!

Wandelen in het park? Keuze genoeg! Van het Ledeboerpark dat al vaker een Green Flag Award won tot aan bijvoorbeeld het Wooldrikspark. Allemaal hebben ze hun eigen charme én een eigen verhaal. Vrijwel al die parken hebben we te danken aan succesvol en gul ondernemerschap. Sinds 1830 kennen we hier een historie van grootschalige textielindustrie. De hoge textielheren van weleer gaven toen parken als cadeau aan hun arbeiders. Ter vertier voor fijne zondagse uitjes. Zo was het Volkspark vooral een wandel- en verblijfspark. Het G.J. van Heekpark was dan juist weer gericht op actieve recreatie zoals korfbal. Eigenlijk dachten onze werkgevers hier al aan mindfulness, nog voordat het in was!

Terug naar verhalen